Näkemyksiä Ulkomailta

Syy ei ole Eurossa vaan hyvinvointivaltion palvomisessa

Pennsylvanian ja UCLA yliopistojen taloustieteen professorit Jesus Fernandez-Villaverde ja Lee Ohanian varoittavat Yhdysvaltoja Euroopan Unionin tekemistä virheistä.  Vastoin Suomen yleisten keskustelujen päätelmiä - joiden mukaan yhteisvaluutta Euro on syy suomalaisen kurjuuteen- Yhdysvalloissa Euroopan ongelmat nähdään eri tavalla.

Artikkeli ”European Economic Errors for the U.S to Avoid” argumentoi lyhykäisyydessään, että Euroopan Unionin taloudelliset ongelmat alkoivat  jo ennen Kreikan Euro-jäsenyyttä tai Euroopan Keskuspankin luomista. Nimittäin Euroopan talous kasvoi toisen maailman sodan jälkeen nopeammin kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen (suhteellisuuden nimissä totta kai talous kasvaa nopeammin jos lähtökohdat ovat lähellä nollaa). Eurooppalainen työvoima oli huomattavasti tuottavampi kuin Yhdysvalloissa, sillä ihmiset Euroopassa tekivät enemmän työtunteja, käyttivät uutta teknologiaa ja mikä tärkeintä kilpailivat keskenään. Esimerkiksi Ranskan BKT per asukas oli vuonna 1950 ainoastaan 50 % Yhdysvaltojen BKT-asukas määrästä, mutta jo vuonna 1980 lukema näytti 80%. Mutta sitten kaikki muuttui. Euroopassa alkoi sosialismin aika, jolloin hyvinvointivaltion luomiseen kerättiin poliittinen konsensus vaikuttavan talouskasvun jälkeen ja räikeän poliittisen retoriikan avulla. Tänään esimerkiksi Ranskan BKT per asukas verrattuna Yhdysvaltoihin on vuoden 1967 tasolla. Muu Eurooppa on seurannut uskollisena perässä Euroopan Sosiaalisen mallin luomisessa. Tulokset räiskyvät aina huomisen talousuutisissa.

 

Mutta mitä tapahtui? Eurooppa otti käyttöön korkean verotusasteen, vapauttivat valtion tuhlaajapoikien kädet sekä byrokraattien sääntely fetissit ja rajoittivat kilpailua elintärkeillä markkinoilla. Kuulostaako tutulta? Esimerkiksi Ranskan verotulot suhteessa BKT:hen on huikeat 45%, eikä Suomen (2012) 42% juurikaan mairittele. Yhdysvaltojen vastaava lukema on 24%.  Kokonaistuottavuus (total factor productivity) on esimerkiksi Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja jopa Saksassa alempi kuin vuonna 1980. Yhdysvaltojen kokonaistuottavuus on taas 35% korkeampi. Ei ole siis ihme, että ihmisten työtuntimäärä, investointien, uusien yritysten ja teknologian kehittäminen jämähti. Täten meidän ei pitäisi ihmetellä miksi Euroopan maissa ei synny Applen, Microsoftin, Dellin, Coca-Colan, Google, Ebayn, Oraclen tai Amazonin kaltaisia menestystarinoita. Suomen Angry Birds ja Jolla ovat tavallaan ihan ”söpöjä” innovaatioita, mutta näiden yritysten markkina-arvo suhde esimerkiksi S&P500 yhtiöihin on valtavan pieni. Ehkä tästä syystä Yhdysvalloissa Eurooppa nähdäänkin usein parturien ja kahviloiden luvattuna maanosana.

Euroopan Komission tutkintapyyntö Irlannin verotuskäytännöstä Yhdysvaltojen monikansallisten yhtiöiden kanssa on mainio esimerkki tyypillisestä Eurooppalaisesta asenteesta: ”Syy ei ole meidän järjestelmässä vaan heidän ahneudessa”. Italiassa ja Ranskassa, jälleen kerran, kotimaisten yrittäjien asemaa suojeltiin tekemällä Amazonin ilmaiskuljetuksista laittomia. Myös Suomessa suureksi yllätyksekseni, yrittäjien on ostettava oikeudet aukioloaikaan pyhäpäivinä. Tämänkaltainen kommunismi ei menisi ikinä läpi Yhdysvalloissa. Eikä tässä vielä kaikki.  Muutama vuosi sitten Junckerin julkistama 300 miljardin investointirahasto nähdään jopa vielä tänään Euroopassa sisäisesti huonona taikatemppu yrityksenä. Eikä ihme sillä Fernandez-Villaverde ja Ohanian muistuttavat kuinka yli 40% pääomasijoituksista tulee julkisen sektorin varoista ja rahoituksen saaminen riippuu enemmän poliittisista kontakteista kuin yritysidean potentiaalista.

Kuten varmasti huomaat jo tässä vaiheessa, Euron nostaminen Euroopan ja myös Suomen taloudellisten ongelmien syntipukiksi antaa osviittaa ihmisten laiskamielisestä ajattelusta. Euroopan Keskuspankin rahapolitiikan vaikutus reaalitalouteen on varsin vähäistä jos itse Eurooppalainen talousmalli perustuu järjettömyyteen. Minun amerikkalainen elinkumppanini totesi yhden Suomessa vietetyn kesän jälkeen kuinka työntekijälle Eurooppa on paratiisi, mutta yrittäjälle painajainen. Amerikkalaiset ovat yleensä oikeassa. Zbigniew Brzezinski kirjoittaa mainiossa kirjassaan ”Strategic Vision” kuinka Euroopan tavoitteena ei pitäisi olla luoda maailman parasta paikkaa eläkeläisille tai työttömille.

Suomen pitää tehdä pohjakosketus, jotta maa saataisiin uuteen nousuun. Mutta ensin pitää tunnistaa faktat. Hyvä alku olisi lopettaa edesvastuuton ja kapeakatseinen Euron syyttäminen. Euro on oire, mutta ei missään tapauksessa itse tauti.  Syy Euroopan ja myös Suomen aneemiseen taloustilanteeseen johtuu vuosikymmeniä kestäneestä hyvinvointivaltion ihannoinnista, joka on johtanut kestämättömään velkakertymään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat